søndag 26. mai 2013

Vi skal bygge pergola - Del 3: Beregning av sol/lysforhold i praksis!

Torsdag fikk du se skissen av en pergola som vi nå skal bygge i hagen! Dersom du gikk glipp av det blogginnlegget så finner du det: HER. Fredag skrev jeg om at en viktig del av planleggingen er å studere lysforholdene på tomten og hvordan det nye byggverket vil kaste skygge i løpet av en sommerdag! Leste du ikke det blogginnlegget så finner du det: HER

Og her kommer fortsettelsen, for i dag skal du få se hvordan du enkelt og greit kan gjøre en slik lysforhold-beregning i praksis, ved hjelp av enkelt utstyr som vanligvis finnes i et hjem:

Du trenger: Et tykt nylontau, et vater, en tommestokk, en blyant, noen plankerester og/eller en kost, kanskje noen hyssingbiter og en drill/skrumaskin og noen skruer.


Solen står jo litt lavere på himmelen tidligere om våren enn nå uti mai, vi gjorde dette i april, men også mai er et fint tidspunkt for dette. Men ha likevel i bakhodet at skyggen taket vil kaste blir lengre tidlig om våren enn den du får nå i mai.  

Øverste bjelke - mønebjelken - i vår pergola skal ligge midt over vinduet du ser i veggen til høyre på bildet bak der sykkelen henger. Høyden begrenses av takutstikket på eksisterende bygg, det enkleste konstruksjonsmessig her hos oss er å ikke lage pergolatakets møne høyere enn at det går under takutstikket på eksisterende bygg. For oss var det dermed veldig interessant å finne ut hvor langt et tak med denne mønehøyden ville kaste skygge, ettersom jeg pleier å nyte late timer å solen i denne enden av terrassen hvor bildet er tatt fra, nemlig på nordsiden av det planlagte pergolaen.

Jeg skrudde derfor en helt vanlig skrue inn i bordkledningen i midten over vinduet. Jeg knytte ene enden av tauet i den...   


Etterpå skrudde jeg en bit av en trelist/ material fast med en skrue til leveggen. Skruen på denne siden må stå i samme avstand til leveggen på sørsiden, som skruen jeg skrudde inn på motsatt side over vinduet.

Jeg lagde en løkke på tauet og tredde det over listen slik at tauet bli stående i spenn. Det ble for slapt, så jeg måtte hente en kost som stod på terrassen for å knyte parallelt med listen, rett og slett for å stive av. At det hele bøyer litt innover er ikke så viktig, for det vi skal bruke tauet til er å lese av hvor skyggen fra tauet havner på gulvet. For for at resultatet skal bli så riktig som mulig, så må tauet være i vater! Det vil i praksis si at antall cm fra tauet ned til terrassegulvet skal være helt likt på høyde side, venstre side og i midten før du leser av. I tillegg bør listen og kosten være i lodd (i leveggretningen). D.v.s. ikke helle mot nord eller sør. Når du er sikker på at alt er i lodd og i vater, da kan du "lese av" resultatet. Og NB! Skal dette fungere må det gjøres midt på dagen (12-13-tiden) og i sollys! ;) (Skal du imidlertid bygge pergola på vestsiden av huset ditt for å ha en kosekrok i kveldssola, så sjekk lys/solforholdene ettermiddagstid).  


Neste steg: Hvor havnet skyggen av tauet? Ble det du hadde tenkt bra, eller må du justere mønehøyde? Bytte takform? Gjør gjerne samme undersøkelsen med raftehøyden/høyden der takutstikket vil havne, slik at du er sikker på at det er mønehøyden som er avgjørende. (Ved veldig slak takvinkel og høy sol kan det være takutstikket som kaster lengst skygge).


Her ser du hvordan det ble hos oss. Tidlig om våren vil taket kaste skygge til dit blyanten ligger her på gulvet, det er OK for oss, for det er fremdeles god plass å boltre seg i solen på! :)) Nå i mai er skyggen ca. en meter lengre bort, i juni stiger solen ytterligere og soldelen av terrassen blir enda større. 

Dette er ingen presis vitenskap, men den er presis nok til "hjemmebruk" for slike små prosjekter i hagen, og dette er en metode for å sjekke sol/lysforhold-konsekvensene som alle kan få til ved hjelp av utstyr/ting de fleste allerede har for hånden! ;) 

Dette tar en times tid kanskje, men jeg vil anbefale deg å gjøre det hvis du skal bygge pergola eller andre små byggverk i hagen eller på terrassen, for det er utrolig kjedelig hvis du bygger en pergola for så å etterpå oppdage av den stjeler ALL sol fra uteplassen/altanen din! ;))

I del 4 kommer en steg-for-steg-beskrivelse av starten på selve byggingen - snekringen -  av pergolaen, så følg med, følg med! :)) Ha en riktig fin søndag! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hvordan blir dette i forhold peviljongen av tøy som stod der?

Ann sa...

Litt usikker på hav du mener, men det var her i enden av terrassen den stod. Dessverre så fløy den sin vei og krasjlandet tidligere i vår (du kan se hva som skjedde her: http://glassveranda.blogspot.no/2013/05/av-og-til-vet-jeg-ikke-riktig-helt-hvor.html), paviljongen ble totalvrak og ble slengt mot en vegg i huset vårt med tre vinduer i, men vi var heldige at den stanset der... Så nå lager vi en av tre som er skikkelig forankret og mer solid, for det frister ikke å sette en ny vinglete lett stålstanggreie her igjen nå når vi har sett hva det kan resultere i... :S Vi vil ha en tryggere en! Jeg trenger et lite takoverbygg her fordi jeg er revmatiker og har blitt fryktelig mye dårligere bare i løpet av de siste to årene, og bare det å holde lokket oppe på sittebenkene mens jeg skal legge benkeputene oppi (i ly for regnet) har blitt en bortimot umulig oppgave. Så derfor et lite overbygg som gjør at putene bare kan ligge i sofakroken på terrassen hele tiden, også i regnvær! ;) Vi hadde jo i utgangspunktet tenkt å klare oss med tøypaviljongen, fordi den er jo en del rimeligere og lynrask å sette opp om våren, denne snekrede pergolaen er unektelig mer tidkrevende å få opp! ;) Trøsten er at vi ikke trenger plukke den ned til vinteren.

Eller lurte du på størrelsen kanskje?... Den er like bred/dyp som tøypaviljongen, men lengre, ikke fordi vi egentlig trenger den ekstra lengden til noe, men for å få feste mønebjelken i et bjelkebeslag som er skrudd til husveggen, slik at den blir skikkelig forankret, avstivet og stødig. Denne skal ikke få fly noe sted! ;)) Når det gjelder høyden så blir den faktisk lavere enn det tøypaviljongen som stod her var, bare ca. 2,20 på det høyeste i mønet, og i underkant av 1,90 der taket er lavest. Men det er høyt nok, den skal jo bare gi ly for regn og vind! ;) (Revmatiker = vil gjerne være utendørs i sommerhalvåret ettersom jeg har ufrivillig husarrest hele vinterhalvåret, men i tillegg så tåler kroppen også trekk heller dårlig... :S) Ettersom denne står på en terrasse utenfor 1. etasje (ikke i sokkeletg.) er den omtrent ikke synlig fra bakken når den konstrueres så lav, -vi synes det ble det fineste da vi tegnet forskjellige utkast.

Kort oppsummert: Denne pergolaen blir mindre farlig, litt lavere, litt lengre, men har samme bredde som tøypaviljongen som stod her hadde! ;)))

Ha en fin søndag, nå skal jeg ut i solen å samle fregner! :D

Stor klem, Ann.

Ann sa...

I tilfelle helt nye lesere: Tøypaviljongen slik den var før den havarerte kan du se her: http://glassveranda.blogspot.no/2012/06/den-nye-frokost-paviljongen.html

Klem, Ann :0)